* Hovedside Apologeten / Artikler fra tidligere utgaver / Nr.4 2004: Julegavetips
Apologeten


*
*

Julegavetips

Fred V. Hjortland

 

Siden det nærmer seg jul, og siden Apologeten er et tidsskrift som gjerne vil prøve å advare Guds folk mot usunne og ubibelske ting, syntes jeg det kunne passe å minne leserne om en liten sak som har både med jul og med apologetikk å gjøre.  Og det jeg da tenker på, er Åge Åleskjærs famøse patorale veiledning i forbindelse med juleforberedelsene julen 2003. For meg personlig er det komplett uforståelig at såpass mange troende mennesker kan finne seg til rette under denne mannens åndelige lederskap! Hør hva slags råd han gir:

Gi naboen en flaske god vin i julepresang. Da er du virkelig fri fra dine tradisjoner! Det vil dessuten gi naboen den gode juleoverraskelsen som skal til for å endre din image fra "skinnhellig kristen" til hyggelig nordmann og trivelig nabo.

(Sitatet stammer fra en lederartikkel i julenummeret av Åleskjærs menighetsblad "Rikere liv" julen 2003.)

Apologeten vil på det sterkeste advare mot å lytte til denne mannen. Det skulle ta seg ut om kristne skulle begynne å strø om seg med vinflasker i nabolaget! I Guds ord finner vi helt andre signaler:

La oss våke og være edrue! ... De som drikker seg drukne, er drukne om natten. Men vi som hører dagen til, la oss være edrue (1.Tess.5:6). 

Se ikke til vinen, hvor rød den er, hvordan den perler i begeret, hvor lett den går ned! Til sist biter den som en slange og hogger som en hoggorm. Da vil dine øyne se merkelige syner, og ditt hjerte snakke tull og tøys. Du blir lik en som sover midt ute på havet, lik en som sover i toppen på en mast. De slo meg, men det gjorde ikke vondt. De banket meg, men jeg kjente det ikke. Når skal jeg våkne? Jeg vil se å få tak i enda mer!  (Ordspr.23:31-35)

Drikk dere ikke drukne av vin, for det fører bare til utskeielser, men bli fylt av Ånden (Ef.5:18)

Du skal elske din neste som deg selv! (Matt.22:39)

Som kristne ønsker vi ikke at alkoholen skal ødelegge våre egne liv, og da selvfølgelig heller ikke andres liv. Derfor sier vi et klart nei til utdeling av alkohol til våre naboer! Naboenes formening om hva som er tøft og populært i øyeblikket, er ikke det som veier tyngst for oss. Derimot er ansvarlighet og et dyptfølt ønske om naboens beste i et mer langsiktig perspektiv noe som veier atskillig tyngre!

Gjør gjerne noe koselig for naboen din til jul! Men jeg håper du finner på noe mer fornuftig enn det pastor Åleskjær har å foreslå!* Hovedside Apologeten / Artikler fra tidligere utgaver / Nr.4 2004: Julegavetips
Apologeten